Tanke nr 794: Björnar, värme och mumintroll

D och jag har varit i Helsinki i några dagar. Fin stad. Mäktig järnvägsstation! Bodde på Hotell Aleksanteri. Bra ställe. 


Första kvällen hittade vi skönt häng med björnbärs på Bar 17. Där kunde vi ha stannat länge, men hungern tog överhanden. Efter mat och vin knallade vi Boulevarden ner och hittade en uteservering intill saluhallen. Mys. Avslutade med att se Tyskland piska Brasilien med 7–1.

Onsdagen var v a r m, men mumintrollen väntade på Ateneum. Efter två timmar var vi fullmatade med teckningar, målningar, modeller, seriestrippar, nostalgi och fniss. Mina favoriter: barkbåtsoriginalet och de små som sov under trädets rötter. Därefter: dags för kaffsla dåsla.

Efter lång dags vandring i värmen hamnade vi på Ekbergs för kaffe och glass. Ljuvligt. Efter kort paus på hotellet gav vi oss av för att äta turkiskt. Det blev Antiokia. Språkförvirringen var total. Ägaren pratade massa finska med D, till mig sa han: "Mucho grazia". Men vi lyckades beställa meze, vin och kött. Lammkött när det är som bäst. Vi var lyckliga. Så även ägaren.

Det var kört att hitta en uteservering, trots 28°, i och med att de stängde kl 22. Fast vi hittade konst på Frimodig istället, konst som var så bra att vi på torsdagsförmiddagen gick dit igen och kom ut med en tavla. Ett kvarter senare vände vi, gick tillbaka och köpte en tavla till – present till M. Hannamari Matikainen = fantastisk!


Helsinki och jag gillar varandra. Det blir återbesök å det snaraste. Hai.

Kommentarer