Tanke nr 998: Julen 2016

Det har åter igen tagit ett tag innan octobloggen förärats med ett nytt inlägg, men nu är det dags. Och jag har inte bara ett, utan tre, inlägg på lut. Här kommer det första som handlar om julen 2016.

D for iväg söderöver veckan innan jul så jag hade hand om julförberedelserna här hemma. Via instagram fick jag inspiration till att denna jul hänga upp mina fina julkatter som Ulla gav mig förra året när vi besökte Nordiska museet ett par veckor innan jul. De passade alldeles utmärkt i köksfönstret:

Julparad med katter. Alla håller de i varsin julpudding.

Jag hade egentligen tänkt nöja mig där vad gäller julpynt, men det kom att bli lite mer. Jag återkommer strax till det. 

Julmaten beställde jag via nätet. Mycket bekvämt att sitta och klickhandla i soffan och sedan öppna dörren nästa morgon för att plocka in den levererade maten. Men för att få plats med inköpen fick jag först rensa ut kylskåpet. Allting som hade gått ut efter 2014 åkte i soporna. Och ja, jag luktade och smakade (i de flesta fall) på saker och ting så att de faktiskt var gamla. Det sista avsnittet av Historieätarna (00-talet) fick mig att tänka till angående matsvinn. Många burkar blev det. Jag diskade rätt länge den där morgonen ...

Burkrensning pågår.

Sista jobbdagen kunde jag ge mig av hemåt lite tidigare än vanligt. Passade då på att smita inom Åhléns och botanisera i det som fanns kvar av deras julpynt. Ja, mycket var faktiskt slutsålt tre dagar innan jul, men jag fick i alla fall tag i en ljusboll att hänga i vardagsrummet – och på torget hemma i förorten fick jag tag i en liten men taggande god gran:
Julgran (i nät) från Smålandsgran.

Den åkte ut på balkongen tillsammans med julmusten i väntan på den 23:e. Vissa saker ska göras dan innan julafton: ta in och klä granen till exempel, eller koka/ugnssteka skinka. Granen blev klädd den kvällen men skinkan fick vänta till julafton. Vi orkade helt enkelt inte sitta uppe särskilt länge. Men lellegranen blev fin i nya juleljus och de små julgransprydnaderna som jag fick av min bror för så många år sedan att jag inte alls minns när. Någon gång i mitten på 90-talet antagligen.

Juleljus i granen.

På julafton ägnade vi oss mestadels åt städning och matlagning. Det var bara D & jag, men det lagades i vanlig ordning ett rätt gediget julbord: sillar, varmrökt lax, gotländsk salami, vörtbröd och julost, grönkål, skinka, Jansson och köttbullar. Som om inte det räckte avslutade vi det hela med fruktsallad. Nomnomnom.

Julbord anno 2016.

Något mätta landade vi så småningom i soffan, delade ut julklappar och kände in julen. Lilla katten hade hela tiden gjort det enda rätta: sova i en kringla och strunta i allt stök.

Julkatt som bäddat ner sig i soffan.

Kan hända att vi gör så nästa jul. För övrigt är det dags för nästa inlägg: årets bokskörd 2016.

Kommentarer