Tanke nr 1074: Förvirrad katt

Det ligger nära till hands att tro att det här inlägget kommer handla om Zelda, den lilla katten som bor i vår lägenhet. Men det gör det inte. Det handlar om en helt annan katt, den som bor i närheten av snigeltunneln och som ser ut som Kirk ungefär fast som inte har lika mycket vitt på sig.

I alla fall, i fredags efter bokreleasen mötte jag upp D vid Hötorget. Det var satans kallt ute. Ingen av oss orkade laga mat hemma så det blev indiskt uppe i backen bakom Sveavägen. När vi kommit hem till Bagis träffade vi på ovan nämnda katt. Den var social, buffig och bestämde sig för att följa med oss.

Det händer då och då att man kan få en mer eller mindre frivillig promenad med katt i våra kvarter, fast katterna brukar avvika efter ett tag och gå sina egna vägar. Men inte denna gång. Han (jo jag tror det är en han) följde med oss ända fram till tvättstugan och såg inte ut att vilja överge oss. Vi vek av ner på gångvägen igen för att se om han ville gå "hem", men icke. Han stannade vid varje port som för att kolla om vi inte kunde gå in där, och när vi inte stannade så gjorde inte han det heller. Han följde med oss hela vägen hem.

Det var -10 och vi förstod att han frös. Han fick komma in i trapphuset. Först hängde han med D medan jag sprang in och tog på mig mer kläder, sedan hängde han med mig en stund medan D var inne och matade vår katt. Men vi kunde ju inte ta in honom hos oss, och i trapphuset kunde han ju inte heller vara. Vi fick helt enkelt följa honom tillbaka igen.

Det gick bra, fast det blev en sväng ner i källaren på huset bredvid när katten smet in i barnvagnsrummet och inte var särskilt sugen på att bege sig ut i kylan igen. Vi gick tillbaka samma väg som vi kommit och väl nere på gångvägen igen, satte han sig ner och såg ganska nöjd ut. Vi försökte gå iväg ett par gånger, men han var på alerten och ville följa med. Vi fick vänta tills det kom folk från tunnelbanan som kunde distrahera honom och då kom vi iväg. Jag hoppas hans husse och/eller matte kom hem strax därefter.

För övrigt är det dags för fruktstund.

Kommentarer