Tanke nr 824: Om ett konstnärligt förhållningssätt?

Konst med bäst före-datum? Konst som "går ut" ett visst datum? Konst som blir gammal och måste slängas eller bytas ut? Är det möjligt att applicera ett marknadsmässigt tänk på konst, eller står konsten utanför marknadens regler?

Mattias Christenson visade för ett tag sedan sitt konstprojekt "Bäst före" på Galleri Bellman. Tavlorna, elva stycken, är färgstarka och alla märkta med ett bäst före-datum. Och datumen varierar. "Opus arctic" till exempel är bäst före 2019-03-15 och "Home is where the heart is?" är märkt med 2018-11-29.


"Opus arctic", olja på duk 94 x 68 cm.

"Home is where the heart is?", olja på duk 99 x 69 cm.

"Dags för handfast och ärlig konsumentupplysning", säger Mattias. Jo, tänker jag. Kanske det. Och samtidigt blir jag aningen … irriterad? Nej, det är inte rätt ord. Förvirrad? Möjligen. Men att datummärka konst? Ska man göra det samma med musik? Möglig Mozart? Förlegad Springsteen? Torr Smiths?

Äsch. 

När jag ser "Bäst före" blir jag provocerad, lätt förvirrad – av ironi? – och fundersam. Tavlorna lyckas med att få igång tankarna kring konsumtionshets, kring vad som är kärnan i ett konstnärligt verk och vilka samhällsföreteelser som är "viktiga". Samtidigt spretar det. Varför är datumen satta som de är? Ligger det ett värde i att dra in konsten i konsumtionskarusellen? Som idé, att väcka tanken om konstkonsumtion, fungerar det men jag saknade att se namnen på verken, de finns bara i foldern. När namnen kan kopplas ihop med verken, och datumen, går det att komma ännu djupare ner i tanken. Då hamnar man bland visioner och drömmar, önskedrömmar och mardrömmar.

Att konsumera för konsumerandets skull, eller för att höja sin status, är inte tilltalande. Men att konstnärer ska kunna få uppskattning, och tjäna pengar, under sin livstid är det. Jag gillar saker med patina, med en historia, saker som håller i värde, som kan plockas fram flera år senare och fortfarande beröra. Det kan vara en bok, eller en låt, eller en tavla. 

Eller med andra ord: det som är bra – det håller. Med eller utan märkning.

Kommentarer