Tanke nr 213: Tips till löntagare

Är du nervös inför löneförhandlingar? Har du svårt att sätta ett ekonomiskt värde på dina tjänster? Vill du helst tacka, buga och acceptera föreslagen lön? Om ja – läs detta:

 1. Vet ditt värde. Gör inget gratisjobb för att vara "snäll"/få ett jobb/få behålla ett jobb. Gratisjobb tjänar arbetsgivaren på, inte du. Stå på dig, var stolt, ta betalt.
 2. Har du arbetat för företaget/personen tidigare och gjort ett jobb som de är nöjda med? Använd det. De vet vem du är, vad du kan och vad du presterar. Det vet att de får kvalitet och att du vet vad du gör. Du är insatt i projektet/företaget/rutinerna och har de rätta kontakterna. Det är guld värt för dem (och för dig).
 3. Har du relevant utbildning/erfarenhet och är skicklig inom ditt område/områden? Det ska premieras.
 4. Lita på dig själv och vad du kan. Det är mycket jobbigare för en arbetsgivare att byta ut dig mot någon okänd (läs "billigare") jämfört med att höja din lön.
 5. Fall inte för argumentet: "vi har inte råd". Det får de ta sig. Kvalitet kostar.
 6. Det är inte uppgifterna som sådana som ska ha en prislapp, det är det din kompetens som har. Att du utför "enklare" uppgifter emellanåt är en sak. Det kan andra göra också (till ett billigare pris) men någon med mindre erfarenhet/kompetens/duglighet kan inte både göra enkla och mer avancerade uppgifter. Det kan du. Och det kostar.
 7. Att höja antalet timmar är ingen anledning till att inte höja din lön. Höjer de antalet timmar får de nöjet att arbeta med dig än mer. Och som sagt: din tid kostar pengar.
 8. Vill de bestämma fort (till din fördel) - gå med på det. Vill de bestämma fort (till din nackdel) - be att få tänka en dag. Det gör dem möjligen nervösa, men du ska inte ändra dig. Ditt bud står fast. Rucka inte på det. Ha vett att ta betalt.
 9. Ha gärna en krav-/argumentationslista utskriven och bocka av under samtalets gång. Effektivt sätt att hålla koll på vad som sägs. Det gör att du verkar lugn, säker och värdefull – vilket du är.
 10. Kom ihåg: Gör de sig av med dig på grund av att de anser dig vara för dyr är det inte värt att jobba för dem. Du kommer att hitta någon annan som förstår att uppskatta det jobb du utför och som fattar att betala för den kvalitet du säkerställer. Tro på dig själv. Det kommer de också att göra.
 11. Se förhandlingssituationen som en övning, ett spel där du har en roll. Det här spelet har en vinnare (du) och ev en andra vinnare (de) - förutsatt att de ger dig betalt för din erfarenhet och kunskap.

Lycka till.

Kommentarer