Tanke nr 1199: Ställen från förr

Igår hade D och jag en diskussion om vad olika ställen i Göteborg har hetat tidigare, och om olika ställen vi hängt på förr över huvud taget fanns kvar. Vi var på snabbvisit i gamla hemstaden och skulle möta upp S och danske J på Tullen. Det började med att vi diskuterade om vi var på "rätt" Tullen, det vill säga Andra Lång. Sedan fortsatte vi med restaurangen/ölstället som ligger vägg i vägg med Cigarren på Järntorget. Vad var det det hade hetat på 90-talet? Efter en stunds funderande kom jag med "Gillestugan!" "Hette den verkligen det? Nä ...", sa D. Istället för att sätta igång en fin gubbgoogling surfade jag runt – jepp, Gillestugan var helt rätt.

Nästa ställe var Skål och Smaka vid Vasaplatsen. Båda finns kvar (men D råkade säga Nivå istället för Smaka och kom sedan på att den nog låg på Avenyn – där vi aldrig har gått ut). Korrekt med Avenyn men stället stängde igen 2011. Röda rummet vid Draken hade först blivit något annat än vad det var när vi ibland hamnade där, och nu hade det ersatts av Lust. Går man till Röda rummet nu, hamnar man tydligen på Valand. Vi hann även med Köttbullekällaren, aka Café Du Nord, vid Saluhallen (båda finns kvar) innan S och J dök upp och det var dags för mat och en öl till.

Just nu står tåget still i Lerum. Det har skett en olycka på spåret längre fram. Usch ... För övrigt ska jag ta och fortsätta läsa Söner av ett folk av Linna.

Kommentarer