Tanke nr 1211: Filmer från förr

Den senaste månaden har jag sett tre filmer som på intet sätt är nya men som fortfarande (i alla fall två av tre) står sig. Det är Återstoden av dagen (-93), Grease (-78) och Kramer vs. Kramer (-79).

För att börja med dem som fortfarande håller hela vägen ut så har de det gemensamt att det är ett välskrivet manus, oerhört skickligt skådespeleri och en handling som är allmänmänsklig. Återstoden av dagen handlar om status, förnedring, att vara fast i en (samhälls)roll, om faran i att dömas ohörd. Dessutom handlar den om vad som händer om en stänger in sina känslor, om att stå upp för vad som är rätt och känslan av att livet inte är något en deltar i – det pågår en själv förutan.

De tre sistnämnda är tydliga inslag även i Kramer vs. Kramer, kompletterat med vardagsliv vs. karriär, att bryta könsroller och samhällsmönster och om att försonas för att skona den som intet ont gjort. Även om vi har kommit långt vad gäller jämställdhet sedan 1979 är det fortfarande så att gamla mönster hänger kvar. Det finns alltid mer att göra.

Apropå Grease så brister den i skådespelarinsatser (förutom Stockard Channings Rizzo), men det gör inget. Musiken och scenografin håller och det gör även grundstoryn om två personer med olika bakgrund som måste passera ett antal hinder för att få varandra.

För övrigt halkade jag in på Återstoden av dagen när jag ville se en film med Jeremy Irons (som inte är med just där). Jag får leta vidare. Kan hända att det blir Oskuldens tid (-93) ikväll. Mr Irons har förekommit tidigare på octobloggen, se här.

Kommentarer