Tanke nr 966: Släktbesök och teaterhäng

I onsdags hade vi svåger på besök. Han hade varit uppe i huvudstaden med sina elever på den årliga skolresan och hade blivit erbjuden att medverka på premiären av föreställningen "The Events" med Gothenburg English Studio Teatre (GEST)Kulturhuset på kvällen.

Vid lunch dök han upp på kontoret. Vi hipsterlunchade på Whakapapa och sedan hängde han runt på kontoret medan jag jobbade. Jag mötte upp D på Stories och vi satt och hängde tills var det dags att gå till spellokalen. När vi kom in stod kören och sjöng, scenografin var sparsmakad och vi fick bra platser i mitten. Föreställningen var bara en timme, men det var en koncentrerad timme, fylld av intensitet. 

Körledaren Claire leder en kör i kommunhuset. In kommer en pojke som inte vill sjunga. Han vill döda. Flera av körmedlemmarna skjuts till döds men Claire klarar sig undan. Varför? Varför dog inte hon? Varför gjorde han det? Varför ska han leva men inte andra? Snabba, intensiva scener mellan Claire och olika personer i pojkens omgivning (alla roller förutom Claire spelades av Ashley Gerlach) för handlingen framåt. Vansinne och eftertänksamhet blandas med körens kommentarer och sång. 

Jag satt med munnen öppen och var helt inne i historien som gestaltades på scenen. Tankarna rörde sig ryckigt mellan händelser i vår samtid, dåtid och framtid. "The Events" är det bästa jag har sett på en svensk teaterscen på mycket, mycket länge. Gå och se den. Nu.

Kommentarer