Tanke nr 1061: På utflykt till Sickla

I torsdags åkte jag till Dieselverkstaden i Sickla för att se Nyckelviksskolans utställning "Material som manifestation" och höra min vän J, som är ordförande i Nyckelviksskolans styrelse, invigningstala. Det var ett fint litet tal men jag är aningens missnöjd med att han inte klippte något band. Det borde han ha gjort.

Jag gillade utställningen. Den var detaljrik, fyllig, överraskande och tog bra plats i rummet. Studenterna på utbildningarna Textil form och Keramisk form har sedan i höstas arbetat med att utforska material inom sina respektive områden. Begränsningen har varit att de ska hålla sig på ytan av en platta 20 x 20 centimeter. Jag passade på att prata med två av keramikstudenterna. De hade haft som uppgift att göra 25 plattor per person. Vissa hade lyckats, vissa inte. I vilket fall var det en mängd plattor som var hängda dels enligt färgskala på väggen, dels i ett rektangelmönster som höjdes upp i taket efter invigningstalet.

Min favoritplatta. Den har ingen färg i sig, det är lamporna som har speglat sig i emaljen här på kortet. Det är en bild som är tryckt på plattan innan den har hamnat i ugnen. Det industriella temat i bilden matchade snyggt med betongen i utställningsrummet.

Del av utställningsväggen med keramikplattor. Det var stor variation i färg, form, glasering och tekniker. Kul att se vad som har hänt med materialet under tillverkningsprocessens gång.

Det var en taktilt lockande utställning. Jag fick hålla mig för att inte peta på allt.

Del av utställningsväggen med keramikplattor. De vassa formerna var fascinerande.

Textila delen av utställningen. Jag tror att det hade varit en annan upplevelse om jag ställt mig i trappan eller gått upp en våning, men jag kom inte så långt. Keramiken fick mig fast.

Rektangulär upphängningsanordning med keramikplattor. Vacker färgsättning och intressant att kunna studera baksidorna också. Vad är tryckt genom leran och vad är skulpterat ovanpå plattan?

Textilarnas flaggartade plattor försvann tyvärr i sammanhanget. De var vackert hängda i taket, men som åskådare var det lättare att se plattorna på väggarna. Jag hade gärna sett mer, men efter en timmes pratande och tittande var vi för hungriga för att vara kvar. Men jag kommer tillbaka, om inte annat för att Dieselverkstaden var cool som lokal och där händer massa saker – hela tiden.

J och jag försvann in i Sickla galleria. Där hittade jag strumpbyxehimlen i form av affären Calzedonia där det var 70 % rea. Många par blev det ... De har tydligen öppnat i Nordstan i Göteborg nyligen också.

Jag gillar verkligen strumpbyxor som är 2-i-1 som här. På framsidan av dessa var det katter. Tyvärr fanns de inte kvar i min storlek, men jag fick tag i en Musse Pigg-variant i stället.

Vi hamnade till slut på Sovel Sickla, åt god kolgrillad burgare och pratade igenom vad som hänt de senaste månaderna. Sen tog vi tvärisen hem till Bagis. Det var en bra kväll.

För övrigt har J figurerat på octobloggen tidigare: februari 2010 (exjobb på Konstfack) februari 2015 (utställning i Åkersberga) och januari 2016 (när lilla katten var på kattdagis i hans dåvarande lägenhet) till exempel. Nu ska jag äta lunch. Hai.

Kommentarer